Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

Sparkling wishes

Έψαχνα να βρω μέσα στις εκατοντάδες φωτογραφίες από τις δουλειές του 2014 ποια θα ήταν η καλύτερη να συνοδέψει τις ευχές μου για το νέο έτος και τελικά κατέληξα σε αυτή, από τις λαμπάδες του Παναγιώτη και της Παναγιώτας. Όλοι οι γάμοι και οι βαφτίσεις του 2014 είχαν την λάμψη τους και την ιδιαιτερότητά τους αλλά σε αυτόν χρησιμοποιήσαμε το ρόδι, έναν καρπό συμβολικό.
Στη συνέχεια άρχισα να ψάχνω στο διαδίκτυο πληροφορίες για το ρόδι ως σύμβολο και ως καρπό τις οποίες σας μεταφέρω παρακάτω.

"Το ρόδι. ο καρπός της αιωνιότητας, της αφθονίας, της γονιμότητας, της καλοτυχίας, του πλούτου και του έρωτα.
 Καρπός πολυσήμαντος, με μια μεγάλη διαδρομή στο χρόνο και με τους ανθρώπους να εναποθέτουν πάνω του ευχές, προσδοκίες και δοξασίες, που διασώζονται ακόμη και σήμερα.
Χρήσιμος καρπός για τους γιατρούς και την ιατρική της αρχαιότητας, ενώ και η σύγχρονη ιατρική επιβεβαιώνει τη χρησιμότητα του ροδιού και τις ευεργετικές του ιδιότητες. Αυτός είναι ένας πρόσθετος λόγος να πιστεύουν οι γιατροί της αρχαιότητας, ότι «το ρόδι είναι θαυματουργό». 
Η σύγχρονη επιστήμη διαπιστώνει ότι το ρόδι είναι πλούσιο σε βιταμίνες A, C, και E, σε φυλλικό οξύ, σίδηρο και κάλιο. Διαπιστωμένες είναι και οι αντιοξειδωτικές του ουσίες (τανίνη, ελλαγικό οξύ και ανθοκυανίνη), με μεγάλη αντιοξειδωτική δράση.
Στην εορτή των Θεσμοφορίων, προς τιμή της Δήμητρας, οι γυναίκες έτρωγαν σπόρους ροδιού για να έχουν ευημερία και γονιμότητα, ενώ η Ήρα, Θεά προστάτιδα του γάμου, έχει έμβλημά της το ρόδι, που κρατά στο χέρι της."
Ύστερα από όλα αυτά δεν είναι καθόλου ανεξήγητο γιατί το ρόδι σπάει στο κατώφλι του καινούριου χρόνου, με την προσδοκία μιας καλής χρονιάς και γιατί συνηθίζουμε να το χρησιμοποιούμε στους γάμους ως σύμβολο γονιμότητας και ευημερίας.
Με την εικόνα ενός ροδιού θα σας ευχηθώ τα καλύτερα για το 2015.